Träning träning :)

Tränar för fullt inför hemma tävlingen den 22:a april. Apportering och inkallande med ställande är prio ett. Tycker jag har tränat mycket apportering nu, men hon griper den så himla försiktigt och ibland försöker hon ta den i kanten :( Ska prova sätta henne, lägga apporten framför henne, ställa mig 1-2m bort och kommendera apport. Sen belöna upp jättemycket när hon gör rätt. Tror att problemet är motivationen att komma till mig med apporten.

Jaja. Annars är det bara bra med familjen bottisar :) Nera har börjat fälla pälsen, och Tia har fått sin första upplevelse med en metallapport :) Bara testat om hon tar den och det gör hon.

Planerar att sätta igång ungdomsverksamheten snart. Jag hoppas det finns jättemånga ungdomar som är intresserade. Oerfarna som erfarna.
Sen hoppas jag på att fler börjar med freestyle så det blir ännu mer känt här uppe i norr. Har dock hört rykte om att flera brukshundklubbar ska ha freestyletävlingar i sommar!

Nä, ska gå och göra nån nytta nu :)

Ha det!
/Cattis

Tävlingslydnads kurs!!!

En vecka efter Freestylelägret var man tillbaka i Åsmon :) Denna gång för en kurs i tävlingslydnad.
Instruktör var Nadia Karrhammar (
www.passon.se), en jätteduktig instruktör med mycket bra förmåga att förklara och se individens behov.  

Jag fick verkligen allt jag ville och lite till! Tips, råd och mer kunskap om inkallning med ställande, apportering, rutan och "på köpet" fick jag mycket bra tips om vittringsapportering. Sen snappade jag upp mycket om själva inlärningen, planering, målbild, hur man kan hjälpa hunden osv.

Vi bodde på Åsmon HUNDraelvan, som förra helgen, fast denna gång var det färre hundar, bara 5 :).
Åsa Bergh heter hon som tagit detta underbara initiativ att startat ett hundcentra och det var även Åsa som anordnade kursen. Jag är helnöjd och jag tvivlar på att Åsmon har sett det sista av mig :D

Det jag tog med mig mest från kursen var nog planering. Oberoende på vad man tränar måste det finnas ett mål och en plan hur man ska ta sig dit. Fram till nu har jag inte tänkt så mycket på planering, jag har inte haft någon. Har liksom bara tränat utan egentlig koll på hur fort eller långsamt vi gör framsteg.  Så från och med nu ska det bli ordning i planeringen runt lydnadsträningen, så det så! :)

/Cattis & Tia

Freestyleläger!!!!

Tia och jag var iväg på ett freestyle läger nu i helgen. Det höll till i Åsmon HUNDraelvan, som ligger en bit från Näsåker.  Vi var fem mer eller mindre nybörjare som skulle lära oss hur det funkar med freestyle, som lärare hade vi två jätteduktiga tjejer från Östersund som själva tävlade i freestyle. 

Vi samlades på fredag kväll och bekantade oss och gick igenom helgens program. Den kvällen gick vi också igenom regler och kollade in filmer med freestyle tävlingar, så vi skulle få se lite hur det kan se ut. Hur en del moment kan se ut osv. Det verkar rätt fritt och utan den precision som finns i lydnadsreglerna.  

Hela lördagen spenderade vi i en stor danslokal, tränandes slalom mellan benen, snurr, backa, och lite andra "bra-att-kunna-grejer". Även om de flesta var nybörjare så kunde hundarna några moment iaf. Själv hade Tia och jag inga förkunskaper så det blev väl lite si och så med att befästa momenten, men det var kul och vi kom en bit på väg iaf. Lite jobbigt var det att golvet var halt, hundarna halkade runt som Bambi på hal is när vi körde något snabbt moment :)

Hundarna var som döda sillar på kvällen och vi satte oss att mysa framför tv med videon laddad med freestyle film :) Tyvärr slocknade vi rätt fort vi med, så det blev inte så mycket tv tittande :)

På söndagen tränade vi hela förmiddagen, vi var uppe tidigt för att hinna så mycket som möjligt. Som avslutning på helgen skulle vi ha en liten uppvisnings-show, där vi skulle visa vad vi lärt oss. Det var lite svårt att sätta ihop något med så lite tid till träning, men det var kul och framsteg hade vi alla gjort.

Som lite bonus hade vi en kille från Hola folkhögskola som filmade under hela helgen och han ska fixa en liten film om våran freestylehelg! Den ska bli väldigt rolig att se, hehe, eller inte ;) alltid jobbigt att se sig själv :)

Det var jättemysigt att bo med hundarna inne. Eftersom Åsmon är ett hundinriktat boende får man självklart ha hundarna inne i huset. Det finns till och med en bakingång som leder direkt till duschen om man t.ex. skulle ha en lerig hund som ska in. Det gick att stänga av rummen med typ grindar så vi delade in de hundar som funkade bra med varandra i de olika rummen. Första kvällen var det lite skälligt, men sen gick det jättebra, dom var nog för trötta för att orka hålla igång :)

Det sista jag hörde innan jag for var att det skulle bli ett tävlingslydnadsläger nästa helg på samma ställe, och bah vad sugen jag blev! :) Tror nog det blir att åka till Åsmon nästa helg också :D

/Svängiga hälsningar Cattis & Tia!